top of page

VÅR HISTORIE

Siden 2000 har Marielle og Hugo, sammen med de to sønnene Gerbrand og Tomas, drevet gården på Saupstad i Lofoten. Med opprinnelse fra Nederland var det tilfeldigheter som gjorde at de endte opp på gården som i dag produserer anerkjente oster og tiltrekker seg turister fra hele verden. Planen var aldri å bli bønder og lage oster som har vunnet både gull og sølv i NM, samt andre utmerkelser. 

 

Marielle og Hugo har utdanning fra utviklingsarbeid med fokus på landbruk, og har jobbet med prosjekter knyttet til dette i Burkina Faso og Filippinene. Etter to år i Afrika og Asia skulle de jobbe og drive gård i Norge for en sommer. De lærte seg raskt norsk og oppholdet ble forlenget da de trivdes så godt.

 

De hadde erfaring med å lage ost gjennom sin utdanning, men det tok ikke av før de kom til Norge og ønsket mer variasjon i ostene enn det som da ble tilbudt i butikkhyllene. Fascinasjonen over at bønder i Norge utnyttet større deler av naturen til beite med de høye fjellene og dype fjordene, gjorde at de så potensialet til å lage ost av høy kvalitet. Ideen om å lage gode oster oppsto fra dette utgangspunktet, og eksperimenteringen startet. 

 

Etter tre år i Norge ønsket de å kjøpe seg noe eget, med formål om å drive økologisk og yste mer ost. De lette rundt i hele Norge, men det var ikke før de fant gården i Lofoten at det føltes riktig å slå seg ned.

Over tjue år har gått, og siden dette har guttene vokst opp. De har og er under utdanning innenfor jordbruk og tar i dag en aktiv del i gårdsdriften. 

h og M_edited.jpg

“Vi ble fascinert over landbruket i Norge, der det stort sett ble dyrket over alt. Vi tenkte at her måtte det være ekstremt gode produkter å lage, med så gode råvarer.”

IMG_6823-Gjenopprettet.jpg
Marielle (1).jpg
28.jpg

“Vi har et felles ansvar i landbruket om å sørge for at alle i verden har mat”

33.jpg
IMG_7556.jpg

YSTERIET

Helt siden vår første sommer i Norge i 1997 oppsto drømmen om å lage gode oster og pølser og andre matvarer som gjør sin rett til den fantastiske norske naturen.

Med det mål for øyet, kjøpte vi gården på Saupstad og begynte smått å lage ost i vaskekjelleren i 2001. I 2004 bygde vi nytt modnings- og emballeringsrom.

Da var vi i gang med osteproduksjon, og vi brukte de neste årene til å investere i jorda og i dyrevelferd. Vi bygde ut fjøset mellom 2006 og 2008, så nå har geitene god plass og har en stor avdeling med talle, der de kan ligge i fersk halm.

I 2016 - 2017 bygde vi nye produksjonslokaler og gårdskaféen.

IMG_7410.jpg
om gården
16.jpg
17.jpg

GÅRDSDRIFT

På gården har vi rundt 150 melkegeiter, i tillegg til årets kje. Vi har også høner som legger egg, samt utegriser gjennom sommerhalvåret. Alle våre dyr går ute på beite om sommeren.  

I sommerhalvåret er geitene ute på utmark i fjellet og innmark rundt gården. Her går de i flokk og beiter friskt beite som gir ostene den gode smaken. 

Vi yster ost året rundt i vårt eget gårdsysteri. Her produserer vi alle våre produkter som du kan kjøpe i vår gårdsbutikk. 

Produksjonen er basert på å bruke mest mulig av de naturlige lokale ressursene vi har rundt oss. Vi driver jorda vår etter økologiske prinsipper med fokus på god agronomi og jordhelse. 

I tillegg til å dyrke grovfor og grønnfor til våre geiter, har vi også en grønnsakshage der vi dyrker grønnsaker og urter til eget bruk og som råvarer til gårdskafeen. Det som blir til overs selger vi på REKO-ringen i Lofoten 

FØLG OSS:

  • Facebook
  • Instagram

HVORFOR ØKOLOGISK?

Sentralt i arbeidet vårt er økologisk drift og riktig bruk av de ressursene som ligger på gården. Vi streber etter å produsere ekte kvalitetsprodukter av de unike råvarer vi har her i Lofoten.

Vi mener vi skal og bør utnytte oss av de ressursene vi har på gården og i området der gården ligger, for å drive mest mulig bærekraftig. Vi gjør dette med glede og håper å kunne påvirke flere til å drive økologisk og produsere lokal mat. 

Vi dyrker og produserer mat etter økologiske og biodynamiske prinsipper og er sertifisert av Debio og Demeter. 

Debio_Demeter_Web_RGB.png
bottom of page